Henna

taiteilija, oikeustieteen tohtori, asianajaja


Tausta ennen taidetta

Olen opiskellut intohimoisesti koko elämäni ajan. Valmistuin oikeustieteen maisteriksi vuonna 2008 ja oikeustieteen tohtoriksi vuonna 2014. Väitöskirjassani valitsin yhdeksi tutkimusalakseni oikeusteorian, joka näin jälkikäteen ajatellen on mielestäni oikeudenaloista lähimpänä taidetta. Työskentelin opettajana ja tutkijana oikeustieteellisessä tiedekunnassa useiden vuosien ajan. Matkustelin paljon oppiakseni lisää juridiikasta, ja osallistuin ahkerasti erilaisiin seminaareihin. Olin hyvin aktiivinen: lauloin kuorossa, soitin pianoa, kävin spinning-tunneilla ja laitoin ruokaa ystävilleni. Pinnan alla oli kuitenkin kehkeytymässä muutakin - maailma, joka nyt näkyy maalauksissani.

Asianajajan työ on iso osa identiteettiäni ja pidän sitä suuressa arvossa.

Vietin yhden elämäni hienoimmista vuosista tohtoriopinnoissa Fulbright-stipendiaattina UCLA Law Schoolissa Los Angelesissa. Enkelten kaupunki on todella maineensa veroinen - ihminen voi tuntea suurta vapautta maailman laidalla. Los Angelesissa vietetyn ajan jälkeen tunsin vetoa paitsi akateemisuutta myös lisääntyvässä määrin asianajomaailmaa kohtaan. Täsmällisyys, ongelmanratkaisu ja kokonaisuuksien hallinta tuntuivat sopivan hyvin luonteelleni. Olinkin hyvin onnekas, kun sain unelmieni työpaikan kansainvälisestä asianajotoimistosta Helsingistä. Viihdyin ja viihdyn edelleen hyvin riidanratkaisujuristina. Asianajajan työ on iso osa identiteettiäni ja pidän sitä suuressa arvossa.

Miten aloitin maalaamisen

Saimme mieheni kanssa ihanan tyttäremme marraskuussa 2018. Kaikkien urakeskeisten vuosien jälkeen äidiksi tuleminen oli todella järisyttävä kokemus. Ero aikaisempaan elämänvaiheeseen oli valtava, ja sen puristuksen voimasta alkoi myös nousta pintaan luovuus, jonka oli jäänyt pitkäksi aikaa sivuosaan elämässäni.

Taiteessa voin kokea rajattomuutta ja olla kapinallinen.

Äitiysloman aikana taiteellinen puoleni alkoi nousta esiin. Mieleni pursusi kirkkaita värejä ja olin todella iloinen, että vihdoinkin minulla oli aikaa ja tilaa toteuttaa itseäni. Aloin intohimoisesti maalata. Maalaaminen on minulle kuin musiikkia, joka vie kauas matkalle ja antaa ravintoa sielulle. Taiteessa voin kokea rajattomuutta ja olla kapinallinen. Voin oleilla villasukissa ja olla välittämättä maalista hiuksissani. Se on radikaalia.

Inspiraatio ja tulevaisuus

Inpiraationi herää elämän vastakohtaisuuksista. Värit, äänensävyt, ammatit, ihmisyys - kaikessa ympäröivässä voi nähdä kiehtovaa ristiriitaisuutta. Maskuliinisuus ja feminiinisyys, kovuus ja pehmeys, voima ja heikkous tulevat esiin jännittävillä tavoilla. Näitä vastakohtaisuuksia tutkin ja analysoin teoksissani usein.

Akateemisten vuosien jälkeen koen mielenkiintoiseksi sen tietynlaisen jännitteisyyden, joka vallitsee taiteen ja tieteen välillä. Juridiikka antaa minulle taiteilijana uniikin kaleidoskoopin, jonka läpi voin nähdä, ja tuoda ihmisyyden eri sävyt omiin teoksiini. Uskon, että juridiikalla ja taiteella on paljon annettavaa toisilleen ja olen onnekas, kun saan työskennellä molemmilla aloilla. On innostavaa harjoittaa sekä kriittistä että luovaa ajattelua.

Sisäinen kriitikkoni kysyy usein, miten monimutkaisia oikeudellisia kokonaisuuksia hallitsemaan tottunut mieli voisi olla lahjakas myös luovuudessa? Kuten maailmankuulu taiteilija Henri Matisse on todennut "luovuus vaatii rohkeutta". Olen samaa mieltä.

Olen liikuttunut siitä uskomattomasta palautteesta, jota olen saanut ensimmäisen kokoelmani julkistamisen jälkeen. Olen myynyt enemmän teoksia kuin olisin voinut kuvitella. Tämä kaikki antaa minulle Matissen mainitsemaa rohkeutta jatkaa taiteen tekemistä. Pysythän mukana matkalla!

Henna